Пазете екопътеките !
Пазете екопътеките ! / netinfo

От РИОСВ Плевен отправят призив към посетителите на екопътеките в Плевенско и Ловешко да спазват установените правила и да не замърсяват природата. От инспекцията припомнят, че природните зебележителности не трябва да се замърсяват с отпадъци, да не се унищожават изградените съоръжения и да не се пали огън, за да не се създават предпоставки за пожар. Най-посещавани в момента са екопътеките на Крушунските водопади, тази в каньона на река Чернелка при село Горталово, Плевенско и край Луковит. 

Крушунските водопади се намират в защитена местност "Маарата". През последните години десетократно е нараснал броят на посетителите на екопътеката в защитената територия.

Екопътеката в каньона на река Чернелка се намира между селата Горталово и Къртожабене. По протежението й на няколко места има обособени кътове за пикник с дървени маси и пейки. РИОСВ - Плевен припомня на тези, които са решили да намерят прохлада от летните жеги там  и желаят да си направят пикник, че трябва да пазят изградените съоръжения. На подобни места е задължително всеки да си събира отпадъците и да ги изхвърли на обособените за целта места.

Край Луковит се намира една от най-живописните екопътеки за контролираната от РИОСВ Плевен територия. Тя е част от голям проект за изграждането на първия геопарк в България "Искър Панега". Създадени са отлични условия за почивка - просторни кътове с беседки, дървени масички и пейки.

И на трите екопътеки освен да не се пали огън и да не се изхвърлят безразборно отпадъци, не трябва да бъдат унищожавани растенията или убивани животински видове. Предложените маршрути са в защитени зони от НАТУРА 2000, което означава че посетителите им трябва да опазват флората и фауната.

Посетителите на екопътеките могат да сигнализират за нарушения  в РИОСВ - Плевен на телефони 064 / 800-964 и 064 / 806-951.