Парното в Плевен е с една от най-ниските цени
Парното в Плевен е с една от най-ниските цени / netinfo

65.02 лв./МВтч без ДДС стана eднокомпонентната цена на топлинна енергия с топлоносител гореща вода за битовите и стопански потребители, съобщават от пресцентъра на “Топлофикация Плевен”. Новата цена влезе в сила от 1 януари съгласно решението на ДКЕВР, поскъпването е заради увеличението на природния газ и засяга всички топлофикации, които ползват синьото гориво като основна суровина за производството на топлинна енергия. Досега цената е била 61.84 лв./МВтч, уточняват от плевенското дружество.

Еднокомпонентната цена за топлинна енергия с топлоносител водна пара, която вече ще плащат промишлените абонати, е 75.73 лв./МВтч без ДДС, срещу старата от 71.26 лв./МВтч. Преференциалната цена, на която “Топлофикация Плевен” ще продава произвежданата електрическа енергия, е 165.94 лв./МВтч без ДДС. За да бъдат максимално коректни към абонатите си, от дружеството са извършили засичане на показанията на топломерите в абонатните станции в града на 2, 3 и 4 януари, за да няма ощетени от новата по-висока цена, допълват от пресслужбата на топлофикационното дружество.

Въпреки поскъпването, цената на парното в Плевен остава една от най-евтините в страната. Единствено в София и Бургас цената за битови и стопански потребители е по-ниска – съответно 63.31 лв. и 64.67 лв. за МВтч без ДДС. Плевен обаче предлага по-евтина услуга на промишлените потребители в сравнение със същите два града – в София цената е 129.26 лв./МВтч, а в Бургас - 76.92 лв./МВтч. Промишлените абонати на пловдивската “Топлофикация” пък ще заплащат по 202.18 лв./МВтч.