ОУПБЗН-Плевен получи три пожарни автомобилa за борба с горски пожари
ОУПБЗН-Плевен получи три пожарни автомобилa за борба с горски пожари / archive.dariknews

На тържествена церемония на 25 февруари 2014 г. в град София бяха получени 67 автомобили за гасене на горски пожари - лек клас. Пожарните автомобили са част от специализираната техника и оборудване, които ГДПБЗН получава по проект „Техническо обезпечаване на оперативните структури на ГДПБЗН-МВР за ограничаване и ликвидиране на горски пожари", финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.".

ОУПБЗН - Плевен получи 3 такива пожарни автомобила, които е предвидено да бъдат поставени на дежурство в РСПБЗН - Плевен, Никопол и Белене.
Пожарните автомобили са марка „Ивеко Дейли" с висока проходимост - 4х4, маневрени и пригодени за използване в пресечен терен. Специалната надстройка е произведена от Германския производител на пожарна техника Пожарните автомобили са марка „Ивеко Дейли".

Вместимостта на гасителни средства е 1000 л. вода и 100 л. пенообразувател. Оборудвани са с уредба за бързо действие и система за защита на целия автомобил от топлинното въздействие на огъня. Характерна особеност на автомобилите е, че пожарната помпа се задвижва от собствен двигател с вътрешно горене. Това дава възможност агрегата да се свали от автомобила и да се използва самостоятелно, пренесен от служители, като по този начин допълнително се увеличава възможността да се извършват гасителни действия на трудно достъпни места.

Пожарните автомобили имат възможност и ще се оборудват с всички необходими технически средства, за да бъдат използвани и за гасене на пожари в сгради, МПС и др.
С поставянето им на дежурство в РСПБЗН - Плевен, Никопол и Белене значително ще се повиши ефективността от работата на пожарникарите и нивото на безопасност на гражданите.
Предстои в близко бъдеще да бъдат получени още три пожарни автомобили от среден клас, предназначени също за гасене на горски пожари, които ще бъдат дислоцирани в същите РСПБЗН - Плевен, Никопол и Белене.