/ dariknews.archive
Правителството ще отпусне 15 млн. лева за увеличение на заплатите на служителите в дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. Това съобщи ресорният министър Цецка Цачева след среща с ръководствата на синдикатите в сектора.

Служителите на затворите се събират на протест в София

Около 6 млн. лева от тази сума ще бъдат дадени за изравняване на сумите за специфични служебни дейности между служителите на министерството на правосъдието и на МВР, които работят на аналогични позиции. С останалите пари ще бъдат увеличени заплатите на служителите, които работят при най-тежките условия.

Правосъдният министър съобщи още, че в петък ще има общо събрание на синдикатите от двете системи, за да информират членовете си решението, а предвидените протести във Враца, Стара Загора, Ловеч са спрени.
 
Новоназначени надзиратели в затворите напускали след месец работа

На 29 март се очаква синдикатите и администрацията да представят разчети, след което ще се прецени какво да бъде увеличението на възнаграждението, като принципът, който ще се спазва, е да е за онези позиции и длъжности, при които има разлика по отношение на размера на възнаграждението с аналогични позиции в МВР.

Вчера е имало среща с премиера Бойко Борисов, който е предложил по ред, определен съвместно с представители на синдикатите и администрацията на министерството, да се извърши увеличение в размер на до около 15 млн. лева общо със сумата от 6 млн. лева, информира Цачева.

Протестите на служителите в затворите продължават

В отговор на въпрос министърът каза, че премиерът е бил категоричен, че сумата, която правителството може да отпусне, е за онези трудови характеристики и задължения, които са най-тежки и непривлекателни, за хората, които са пряко са в контакт с лица, изтърпяващи наказание "лишаване от свобода".

В края на миналата седмица синдикатите приеха първоначално предложените им на съвместна среща с правосъдния и финансовия министри 6 млн. лева за изравняване на базата - средства за специфични условия за труд, напомни министърът и посочи, че сега за системата на МВР те са в размер на 190 лева, а за двете дирекции към правосъдното министерство - 95 лева.