Отмениха присъдата за пране на пари срещу ромската фамилия Беркови
Отмениха присъдата за пране на пари срещу ромската фамилия Беркови / dariknews.archive

Великотърновският апелативен съд е отменил присъдата на Окръжен съд-Плевен по делото за пране на пари срещу известната фамилия Беркови, съобщиха от ВтАС.
Въззивният съд е счел, че са допуснати съществени процесуални нарушения, което е наложило делото да бъде върнато за ново разглеждане от наблюдаващия прокурор.

Със свое решение от 11 август 2015 г., Окръният съд в Плевен призна за виновни съпрузите Божидар и Райна Беркови и дъщеря им Марина - и тримата от Плевен, по обвинения от Окръжната прокуратура, направени по внесен обвинителен акт на 1 декември 2014 г.

Обвинението е за извършено  престъпление от тримата - „пране на пари„ по Наказателния кодекс на Република България, за това, че в гр. Плевен и в гр. Бремен, ФР Германия през периода от 1 януари 2007 г. до края на декември 2011 г. тримата подсъдими получили и използвали парични средства , за които знаели, че са придобити от тях във ФР Германия чрез трафик на хора с цел сексуална експлоатация.

За така извършеното престъпление, Окръжният съд в Плевен наложи на всеки от тримата от фамилията присъди „лишаване от свобода'' в размер на 7 години при строг режим на изтърпяване и глоба в размер на 100 000 лева. Тогава съдът отне в полза на държавата и сумата от 22 050 евро и златни предмети, иззети в хода на досъдебното производство от домовете на подсъдимите.

Делото в Апелативния съд във Велико Търново беше образувано по протест на Окръжна прокуратура - Плевен, както и по въззивни жалби от подсъдимите.

Тримата подсъдими са с мерки за неотклонение „задържане под стража" и „домашен арест".
Решението на великотърновския Апелативен съд е окончателно и не подлежи на касационен контрол.