Откриваме ферибота Никопол - Турну Мъгуреле на Разпети петък
Откриваме ферибота Никопол - Турну Мъгуреле на Разпети петък / netinfo

Фериботният коплекс Никопол - Турну Мъгуреле ще бъде официално открит на 2 април. Това съобщи кметът на Община Никопол д-р Валерий Желязков. В края на миналата седмица е направена успешна проба на румънската платформа, която ще превозва пътници и товари.

Разстоянието между двата бряга е 800 метра, като е използван участъка с най-малка дължина между двете страни. То ще се изминава за 8 минути от румънския ферибот, който е по-модерен. При българския продължителността ще е по-голяма, като се очаква да е не повече от 15 минути. Румънската платформа е с вместимост 6 ТИР-а и ще прави поне два курса на ден. Българският ферибот ще е нов, а не този, който беше предоставен първоначално от Българско речно плаване. Причината е, че старата платформа е нефункционална, има само един вход и един изход, а това ще затрудни маневрирането на тежките камиони.

Таксите за ползване вече са определени, 2 евро ще струва на човек преминаването в едната посока, за леки автомобили цената е 12 евро, а за товарни машини между 90 - 100 евро. Цялото съоръжение е на стойност 10 млн. евро.