Откриха обновени паметници на Николай Пирогов
Откриха обновени паметници на Николай Пирогов / archiv.DarikNews

На официална церемония в плевенското село Горна Митрополия днес беше открит и осветен, обновеният паметник на руския лекар и хирург Николай Иванович Пирогов. Инициативата и изпълнението е на ПП "Нова зора", а идеята за това възникнала от местните структури на партията, разказа председателят на областната организация в Плевен Евгения Иванова.

"Ние сме русофили и 26-те паметника на Пирогов, които съществуват в Плевенска област, са в безобразно състояние. Започнахме от паметника на хирурга в село Ясен, след това реставрирахме този в Горна Митрополия, който беше разрушен до арматура", каза Евгения Иванова. Обновяването е отнело около месец, а материалите, строителните работници и дейностите са осигурени от ПП "Нова зора".

"Паметниците на Николай Пирогов в Плевенско са много, защото са издигнати на всички места, където той се е спирал да лекува и помага. А сегашното състояние на историческите знаци е ужасно - и на този в Дисевица, и на другите в Търнене, в Малчика, в Пордим", добави Иванова.

Паметникът на Пирогов в Долна Митрополия първоначално се е намирал в двора на местната църква, където по време на Руско-Турската война е имало лазарет. По-късно е преместен в центъра на селото.

Гости на тържеството в Горна Митрополия бяха председателят на ПП "Нова зора" Минчо Минчев, Андрей Малакей, аташе при консулството на Руската федерация в Русе, Виктор Баженов, съветник в посолството на Руската федерация в България и директор на Руския културно-информационен център, изпълнителният директор на института "Пирогов" Димитър Раденовски, проф. Милан Миланов, гл.анестезиолог на "Пирогов", представители на местната власт и организации, както и хора от селото.

Откриха обновени паметници на Николай Пирогов
netinfo

За днес е предвидено и откриването на обновения също от ПП"Нова Зора" паметник на великия руски лекар и хирург в село Згалево.
Евгения Иванова обяви, че ще продължат и занапред с тази инициатива.