От утре започва преброяване на зимуващите водолюбиви птици
От утре започва преброяване на зимуващите водолюбиви птици / netinfo

От 15 до 18 януари, ще се проведе тазгодишното среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици, съобщават от РИОСВ Плевен. Преброяването се провежда в цяла Европа и се организира за 33 път.

Среднозимното преброяване е част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие. В мащабната инициатива ще участват експерти от регионалните структури на МОСВ, на Българска орнитологична централа, Българско дружество за защита на птиците, “Зелени Балкани”, сдружение за дивата природа “Балкани” и други. В Плевенска и Ловешка област преброяването ще бъде извършено от екипи с участието на експерти от сектор “Контрол на защитените територии и биологичното разнообразие” в РИОСВ – Плевен и Българско дружество за защита на птиците - София.

Ще бъдат преброени зимуващите птици на язовирите Сопот, Горни Дъбник и Телиш, както и на част от поречията на реките Вит и Осъм. Екип на Българско дружество за защита на птиците с лодка ще извърши преброяването по река Дунав. Целта на Среднозимното преброяване е да се установи числеността на зимуващите птици, състоянието и тенденциите в популациите на тези видове в национален и европейски мащаб. Събраните по време на Среднозимно преброяване данни служат и за определяне на най-важните за птиците места през зимния период.