trafik
trafik / dariknews.archive
В ОбС-Плевен ще бъде внесено важно предложение във връзка с цялостно обследване на енергийното съсояние на осветлението на град Плевен във връзка с изпълнението на проект, по който се предвижда 100% подмяна на 7200 лампи на над 6000 стълба в Плевен. Те ще работят по т.н. „димиращ“ ефект и ще се настройват сами кога да светят. Минимум 55% ще се спести от ел. енегрията която се ползва досега, поясни кметът на Плевен Георг Спартански.
По време на изпълнението на работата по проекта в Плевен ще бъдат напълно подменени около 300 стълба, които са в лошо състояние.
Поръчката ще бъде изпълнена за 10 години, като важно условие е, че фирмите които ще изпълняват дейностите ще се финансират сами, уточни кметът. „Няма да влагаме наши готови пари и през 10-те години ще погасяваме инвестицията на вноски“. До сега в София , Варна и в кв. „Меден рудник“ в Бургас е правено и Плевен ще е сред първите в страната, допълни Спартански.
След реализацията на проекта, в Плевен ще има осветеност на пешеходни пътеки и улици, ще се повиши комфорта на гражданите, ще се намалят и произшествията в тъмната част от деня, посочи някои от предимствата на проекта кметът Спартански.
Той припомни, че към момента общо средствата, които дава общината за осветителната система са около 1 милион като половината от тях са за ел.енегрия, а другата половина за ремонти.