Община Тетевен изгражда подпорни стени и чисти коритото на река Вит
Община Тетевен изгражда подпорни стени и чисти коритото на река Вит / Дарик Плевен

Четири подпорни стени ще бъдат изградени на река Бели Вит, ще бъдат почистени и около 2 550 кв. м от коритото й в тетевенския квартал "Пеновото". Това съобщават от пресцентъра на Община Тетевен. Дейностите ще бъдат извършени по проект "Брегоукрепителни съоръжения за предпазване на населението от наводнения в община Тетевен" с предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схема "Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в 178 общини" на Оперативна програма "Регионално развитие".

Проектът е на обща стойност 1 014 210,56 лева и ще бъде реализиран за 16 месеца. Финансовият принос на Община Тетевен е 50 710,53 лева или 5% от общите допустими разходи.

Местната управа ще реализира пет обекта - четири за изграждане на инфраструктура за укрепване на речните брегове в участъци на речното корито в Тетевен и с. Гложене при моста за Ябланица; петият е почистване, подравняване и укрепване дъното на речното корито в кв. "Пеновото". Всички подпорни стени ще бъдат от масивна бетонова конструкция, допълват от пресцентъра.

В момента се подготвя тръжната документация за изпълнението на строително-монтажните работи, независим строителен, авторски надзор и дейностите по публичност и независим одит.