Община Ловеч приключи 2012-а с над 5 млн. лв. преходен остатък
Община Ловеч приключи 2012-а с над 5 млн. лв. преходен остатък / dariknews.bg

С над 5 млн. лв. преходен остатък приключи бюджетната 2012 година община Ловеч, съобщи кметът Минчо Казанджиев. В това число обаче влизат преходните остатъци на училищата, прилагащи системата на делегираните бюджети, които ще бъдат върнати по бюджетните им сметки.

Собствените приходи на общината са преизпълнени и с реално постъпили над 7,6 млн. лв. формират близо 110 % от планираното. Преизпълнение има и при имуществените данъци - 116 %, и при неданъчните приходи - 106,4 на сто.

Най-голям относителен дял от общия размер на неданъчните приходи заемат приходите от общински такси - 77 %. За периода са отчетени над 4 млн. лв., или близо 105 % изпълнение спрямо уточнения годишен план. Събраните такси за битови отпадъци са с най-голям размер - почти 2,9 млн. лв., или 107 на сто.
Повече са и събраните глоби, санкции и наказателни лихви, където преизпълнението е 116 на сто.

Преизпълнение в размер на близо 154 % има при приходите от концесии - при план 33 хил. лв. в хазната са постъпили над 50 хил. лв.
Нарастват също помощите, даренията и други безвъзмездно получени суми от страната и чужбина - при планирани около 6000 хил. лв. са влезли с над 3000 лв. повече.
Бюджетът за 2012 г. на община Ловеч бе приет с решение на общинския съвет от 28 февруари м. г. в размер на малко повече от 29,6 млн. лв. по приходната и разходната му част. През годината съгласно писма на Министерството на финансите, решения на общинския съвет и заповеди на кмета са извършени промени за около 2 млн. лв. и с тях към 31 декември 2012 г. уточненият план на бюджета на общината е малко над 31,6 млн. лв.

Отчетът за изпълнението на бюджета на за 2012 г. ще бъде обявен за публично обсъждане с местната общност до края на януари т. г. Паралелно с изготвянето на годишния отчет за изпълнението на бюджета върви и подготовката по съставянето на бюджета на общината за 2013 г. Обобщават се постъпилите предложения от второстепенните разпоредители с бюджетни кредити и звената на бюджетна издръжка.