Община Ловеч дари на МБАЛПроф. д-р Параскев Стоянов нова апаратура
Община Ловеч дари на МБАЛПроф. д-р Параскев Стоянов нова апаратура / obshtina.lovech

Дарение нова апаратура получи Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч. То е от община Ловеч, а апаратът видеоколоноскоп на стойност 29 хил. лв. е за Второ вътрешно отделение, информират от пресцентъра на администрацията в люляковия град. Средствата са по капиталовата програма на община Ловеч.

Дарението бе връчено от кмета Минчо Казанджиев на прокуриста на болницата д-р Донка Минкова, която го предостави на началника на Второ вътрешно отделение д-р Пламен Върбанов. С апарата ще се правят диагностични и високоспециализирани терапевтични колоноскопии от висококвалифицираните лекари в отделението. Трима от тях са със специалност, един е специализант в момента, отделението е утвърдено за специализация и подготовка на лекари и медицински сестри по гастроентерология. С апарата те ще извършват ранна диагностика на злокачествени заболявания, с помощта му ще се избягват големи и тежки операции.

Договорът за закупуване на апарата кметът подписа на 6 април с „Тримед Медикал" ООД - София, като срокът за доставката, монтажа и въвеждането му в експлоатация бе 30-дневен.

Наличният досега апарат в отделението е технически неизправен. Ситуацията беше доста спешна, коментира д-р Минкова, не можехме да обслужваме пациенти и трябваше да ги пренасочваме другаде, а това са животозастрашаващи състояния. Този уникален апарат ще помогне много за здравето на гражданите на Ловеч и на областта, заяви д-р Върбанов.