Община Долна Митрополия се включи в Седмицата на мобилността
Община Долна Митрополия се включи в Седмицата на мобилността / снимка: sxc.hu

Европейска харта на градовете, които ще подкрепят Седмицата на мобилността от 16 до 22 септември подписа кметът на община Долна Митрополия Александър Печеняков, съобщават от пресслужбата на администрацията. Водещата за тази година тема, определена от Европейската комисия, е „Пътувай разумно, живей по-добре". Община Долна Митрополия се е регистрирала и в официалния сайт на Европейската комисия. Александър Печеняков е отправил и призив към жителите от региона да бъдат отговорни към своя собствен дом.

Повишаването на автомобилния трафик през последните години предизвиква остри реакции срещу задръстванията, шума, замърсяването на въздуха. Това оказва най-сериозно влияние върху децата и възрастните хора. Основната цел на кампанията е да провокира хората да ходят пеша, да се придвижват с велосипед, с обществен транспорт и да оптимизират използването на личните си автомобили.

Седмицата на мобилността ще бъде отбелязана във всички населени места на територията на община Долна Митрополия. Тя ще стартира с кампания за популяризиране на инициативата, като за целта информационни материали ще бъдат предоставени на всички кметства в общината. Организиран е конкурс за рисунка и есе за учениците от учебните заведения в общината. На територията на цялата община 15 септември ще е ден без паркирани и спрени автомобили по тротоарите и пешеходните зони в населените места.

На 17 септември общината приканва жителите на населените места доброволно да почистят улиците и площадите си. В село Горна Митрополия седмицата на мобилността ще бъде отбелязана и с изготвянето на информационно табло „Мога да дишам по-чист въздух". На 16 септември в село Божурица ще се проведе конкурс за рисунка на асфалт под мотото "Движение и здраве", а децата от местното ОУ "Христо Ботев" ще изберат чрез конкурс специално лого, което ще поставят на училищните автобуси.

Жителите на село Ставерци са избрали да се включат в поход с предварителна поставена маркировка. На 20 септември децата от селата Байкал и Комарево ще премерят сили в състезание „Млад велосипедист", което ще се проведе на специализирана площадка по безопасност на движението. На 22 септември в село Байкал ще бъдат засадени дръвчета като част от Световния ден на мрежата от еко-училища ENO Tree Planting Day.

За цялата община 22 септември ще е ден без автомобили.