ОбС-Ловеч прие декларация срещу изграждането на бежански центрове в града
ОбС-Ловеч прие декларация срещу изграждането на бежански центрове в града / obshtina.lovech

Общинските съветници в Ловеч приеха „Декларация срещу изграждането на бежански центрове от отворен тип на територията на община Ловеч". Документа подкрепиха 27 съветници, един беше против, трима се въздържаха. Декларацията бе предложена от 10-те съветници от БСП и един независим. Текстът получи подкрепа и от съветниците на ГЕРБ, но същевременно бе подложен и на някои критики.

Росица Маринова (ГЕРБ) изтъкна, че не могат да се съгласят с ксенофобската мотивация на текста и определението, че това в общия случай са хора с криминогенен състав. „Нека не си играем със страха на хората в нашата община, тъй като и по-рано - на 5 октомври, е заявено, че не са постъпвали искания и общината няма намерения и заявки за бежански лагери в общината", каза Маринова. Тя припомни, че европейските структури постоянно се занимават с въпросите на имигрантите и ние не може с лека ръка да наречем тези хора престъпници.
Един от вносителите - Минчо Казанджиев, изтъкна, че декларацията цели да не се допуска настанява на бежанци. Според него има доклад на Eurostat, който сочи, че 80% от новопристигналите са хора с доста съмнителен произход. „Практиката показва побоища, изнасилвания, така че ние се солидаризираме само с онези хора, които се нуждаят от подкрепа и помощ", каза Казанджиев.

Твърдо против декларацията се изказа д-р Георги Митев от Реформаторския блок, който я определи като предизборна агитация на БСП с оглед предсрочните избори. Той подчерта, че идващите бежанци не желаят интеграция и риторично попита колко от ромите сме интегрирали в общината въпреки програмите за интеграция.

Да отпадне думата „нелегални" в израза „нелегални имигранти" предложи Виктор Стойчев (ГЕРБ). Изменението бе прието с 18 гласа „за", четири „против" и осем „въздържал се".

Няма промяна в позицията на община Ловеч и вече няколко месеца има опит за заиграване със страховете на нашите граждани, каза кметът Корнелия Маринова. Тя говори за прословутото Постановление 208 на Министерския съвет, което се отнася само за интеграция на чужденци с предоставено убежище или международна закрила. Лично питах зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов колко са тези бежанци и той към момента ми каза, че е само един, посочи градоначалникът. В крайна сметка приетата декларация би трябвало да успокои гражданите, макар че ние много добре знаем какво мислят те, обобщи Маринова.