Няма нарушения в мандрите в Ловешко
Няма нарушения в мандрите в Ловешко / netinfo

Без установени нарушения е приключила проверката на качеството на млечните продукти, произвеждани в мандрите в Ловешка област за периода 1 април 2008 г. до края на януари 2009 г. , това съобщи Светла Иванова, прокурор в Окръжна поркуратура Ловеч.

Проверката е била възложена от прокуратурата в Ловеч на Регионалната ветеринарно медицинска служба и Областната дирекция на МВР в Ловеч. Осем са фирмите на територията на областта, които произвеждат и преработват млечни продукти. Млекопреработвателно продприятие в троянското село Старо село преработва периодично растително масло. Суровините и добавките са от страни, членки на ЕС. Вложеното в продукта е отразено на етикета, сочи докладът на директора на РВМС д-р Ванко Меразов.

Луковитска фирма – „Абламилк ООД”, която произвежда млечни продукти от сурово краве мляко използва добавки от растителна мазнина и сухо мляко, което също е отразено в етикета на продуктите. Останалите шест фирми не са влагали растително масло и други добавки, сочи проверката. Едно от предприятията е на Института по планинско земеделие и животновъдство в Троян и произвежда краве сирене от собствена кравеферма.

Със собствено биволско мляко работи и фирма в ловешкото село Умаревци. Производство на млечни продукти без добавки на растителна мазнина е установено и в фирма в Тетевен, в мандра в ловешкото село Горан, в предприятие на фирма в Лесидрен и в едноличен търговец в троянското село Врабево, където правят кисело мляко. 

Взети са проби за изследване от продуктите на проверените предприятия и не са намерени отклонения от заложените показатели, категоричен е д-р Ванко Меразов. Според проверяващите, спазени са добрите производствени практики в тези предприятия, водят се чеклистове, прилага се стриктен контрол на входа на суровината. Фирмите, които са използвали растително масло и сухо мляко, са отразили това върху етикета на продукта.