Няма да закриват гара Горни Дъбник - променят й статута
Няма да закриват гара Горни Дъбник - променят й статута / dariknews.archive

Не предстои закриване на гара Горни Дъбник, а само промяна на статута й - от гара в спирка. Тази промяна по никакъв начин не нарушава графика за движение на влаковете, както и обслужването и комфорта на пътниците в района. Разликата е, че те ще закупуват билети от влака, а не от каси на гарите. Това съобщиха от Националната компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/ с писмо до медиите.

От там уточниха, че промяната е планирана да се случи през първото тримесечие на 2015 г.
Решението е взето след задълбочен експлоатационен и финансов анализ и оценка, и е съгласувано със синдикалните организации.

През изминалите двадесет години драстично се промени структурата на пътникопотока и товаропотока в страната. Налице е голямо намаление в интензивността на влаковото движение и обема на работа. Това налага капацитетът на железопътната мрежа да се приведе в съответствие с тези обеми, коментират от компанията.

ДП НКЖИ категорично заявява, че обслужването на населението на село Горни Дъбник с пътнически железопътен транспорт ще се запази в досегашния размер и в бъдеще. Влаковете, които сега спират по разписание в Горни Дъбник, ще продължат да спират там и занапред.

На персонала, работещ на жп гара Горни Дъбник, ще бъдат предложени вакантни длъжности на други гари.