Няма да вдигат цените на таксиметровите услуги в Ловеч
Няма да вдигат цените на таксиметровите услуги в Ловеч / dariknews

Максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа, валидни за територията на община Ловеч, определят общинските съветници в люляковия град. Предложението е на кмета Минчо Казанджиев, то ще бъде гледано на заседанията на постоянните комисии по бюджет и финанси и по икономическа политика и евроинтеграция.

Това се прави съгласно разпоредбите на Закона за автомобилните превози. Досегашните цени, определени с решение на общинския съвет от май миналата година са 0,90 лв. за един километър по дневната тарифа /6-22 ч./ и 1,10 лв. по нощната тарифа /22-6 ч./.

Съгласно закона цените се актуализират веднъж годишно. В тази връзка община Ловеч поиска становището на превозвачите на територията на общината. В писмо на председателя на Регионалния съюз на превозвачите се посочва, че не се налага промяна на действащите към момента цени, около 95 % от таксиметровите автомобили се движат на метан и пропан-бутан, горива, които не са се увеличили значително и така не са се вдигнали общите разходи за осъществяване на дейността.

Превозвачите изтъкват и желанието си да запазят пазара на тази услуга и тя бъде широко достъпна. Затова кметът предлага общинският съвет да потвърди определените от миналата година цени за таксиметров превоз на пътници.