protest medici
protest medici / dariknews.archive
Две нови искания са добавили протестиращите медицински служители в декларацията си до здравния министър Кирил Ананиев и премиера Бойко Борисов. Това стана ясно по време на организираното събитие в Плевен като част от нациоиналния протест, който се проведе на 21-ви март в цялата страна. Това каза пред журналисти медицинската сестра Радослава Симеонова, която работи в ДКЦ в Плевен:
"Основното ни искане е да върнем достойнството на нашата професия на първо място, чрез декларациите, в които сме описали нашите искания. Допълнихме две нови искания като едното е в краткосрочен план – До първи април да има еднакви начални зплати за медицинските специалисти. Точен регламент за разпределение на допълнителните възнаграждения. Другото искане е в дългосрочен план и гласи:“до края на 2019-та година, без търговски дружества в здравеопазването“, каза Радослава Симеонова. "Пари в здравеопазването има, но е важно те да достигнат до нас по някакъв начин и ние се мъчим да намерим този начин", каза още тя.

protest medici
dariknews.archive

"Подкрепяме този протест, защото нашето бъдеще зависи от това. Ние се борим не само за медицинските сестри, а за санитари, за лекари, лаборанти и рехабиитатори. Борим се, защото нашето бъдеще трябва да се подкрепи. Борим се за нашшето достойнство и ще се радвам ако и другите ни разберат", каза Юсеин - студент в Медицински университет - Плевен.

protest medici
dariknews.archive

Сред исканията на медицинските специалисти по здравни грижи са: еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи независимо от местоработата или собствеността на болницата – 2 минимални работни заплати за страната; допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила в зависимост от натовареността; връщане на медицинските стандарти; нощен труд – /почасово заплащане/, допълнително заплащане за работа в Спешно и ОАИЛ, клас прослужено време 1.2% на година; КТД на национално ниво задължителен за всички структури в здравеопазването; възможност за регламентирана сестринска и кинезитерапевтична практика и промяна в категорията труд.

protest medici
dariknews.archive

Очаква се протестите на медицинските специалисти от сферата на здравеопазването да продължат с палатков лагер в София.

protest medici
dariknews.archive

protest medici
dariknews.archive

protest medici
dariknews.archive