sufle
sufle / dariknews.archive
Втори завод за 30 милиона евро ще строи в Плевен френската фирма "Малтери Суфле", която от над 5 години реализира производство в града. Инвестицията ще утрои годишното производство на малц и така то ще достигне 50 000 тона на година. Това стана ясно на пресконференция в Община Плевен, в която участваха кметът на Общината Георг Спартански, посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел, Жан-Мари Деманж – регионален икономически съветник към Посолството, Оливие Жофроа, прокурист на дружеството, както и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

sufle
dariknews.archive
 

Строителството на новия завод ще започне през пролетта на 2018 г. на площадката на бившата пивоварна „Плевенско пиво“. Очакванията са, година и половина по-късно – през септември 2019 г., заводът да заработи.
 
Оливие Жофроа посочи, че увеличението с повече от три пъти на продукцията ще породи и повече заетост за фирмите, които работят с „Малтери Суфле - България.
 
„Чувствителното увеличаване на производството ще доведе и до нарастване на необходимостта от работа с транспортни фирми, което е добре за местния бизнес“, каза Жофроа.
Той подчерта, че при изграждането на новия си завод, „Малтери Суфле“ ще бъде отворена за привличане на представители на плевенския бизнес в областта на строителството, като добави че това ще бъде въпрос на предстоящите поръчки и на конкурентноспособност.
„Новият завод ще работи с последните най-модерни технологии, за да отговорим по-добре на европейските норми и изискванията на нашите клиенти в областта на защитата на околната среда. Работещите в момента за нас ще преминат и съответното обучение“, допълни Оливие Жофроа.
SUFLE
dariknews.archive


По време на срещата с медиите, кметът на Община Плевен Георг Спартански подчерта, че не всеки ден се правят такива инвестиции, още повече, че това е показател за дългосрочните намерения на „Малтери Суфле България” ЕООД да работи тук.
„Разширяването на производството е и знак към потенциални бъдещи инвеститори, които също да разпознаят Плевен като добро място за вложенията си. Увеличаването на производствените мощности има кумулативен ефект в още доста области. Когато има икономика, конкуренцията за работна ръка повишава и работните заплати. За нас е и изключителна чест, че Н. Пр. Ерик Льобедел уважи пресконференцията ни, тъй като Франция е един от най-важните търговски и политически партньори на България“, подчерта Георг Спартански. Той каза още, че след старта на новите мощности ще се търсят целеви средства от правителството за ремонт на пътя към завода, което не изключва ангажимента на Община Плевен за текущото му поддържане.
  
Посланикът на Франция Н. Пр. Ерик Льобедел информира, че „Малтери Суфле” е голяма и авторитетна компания във Франция и в световен мащаб, както и че е най-големият производител на малц.
 
„След посещението на президента на Франция г-н Емануел Макрон в България се забелязва позитивна динамика в икономическите отношения, която трябва да се предаде на всички предприятия. Това вече се случва  в Плевен, където наблюдавам добро партньорство и в обмяната на опит и съвети“, каза Н. Пр. Ерик Льобедел.
 
„Малтери Суфле България” ЕООД държи в момента повече от 40 % от пазарния дял за малц в България. Амбицията на дружеството е да се развиват българските пазари, където има възможност за растеж.
В края на срещата, кметът на Плевен Георг Спартански връчи на посланика на Франция почетен плакет с герба на Плевен.

sufle
dariknews.archive

От своя страна, високият гост подари на кмета на Плевен екземпляр от сборника, издаден от БАН - "Сребро от Лувъра".

sufle
dariknews.archive

При посрещането на гостите пред сградата на Община Плевен, кметът Георг Спартански запозна френския посланик с мястото на Плевен в историческите събития, довели до освобождението на България преди 140 години. Спартански не пропусна да покани Н. Пр. Ерик Льобедел за повторно гостуване в Плевен за отбелязването на кръглата годишнина от Плевенската епопея, което ще се състои на 10 декември 2017 г.

sufle
dariknews.archive

sufle
dariknews.archive