Не е ясно H1N1 Калифорния или H3N2 Швейцария ще ни атакува тази зима
Не е ясно H1N1 Калифорния или H3N2 Швейцария ще ни атакува тази зима / dariknews.archive

Повишаване на заболеваемостта от грип можем да очакваме след около две-три седмици, засега има пет потвърдени случая, каза пред БТА д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него основните щамове, които ще циркулират през този сезон, са познатият H1N1 "Калифорния", както и по-новият H3N2 - "Швейцария".

При грипа са много динамични нещата и не се знае все още, кой от тези два вируса ще бъде доминиращ за сезона, смята той. Това, което е известно е, че познатият ни от шест години "Калифорния" много бързо води до пневмонии и до тежка дихателна недостатъчност. Той е много неприятен и с много тежка клинична картина.

Има забавяне на грипните вируси тази зима

Това, което се наблюдава тази година при него, е, че поразява предимно млади хора в активна възраст, бременни жени и хора с наднормено тегло.

По повод регистрирания случай на туларемия в Пловдив д-р Кунчев каза, че той не е нов, пациентката е имала оплаквания от миналата година и не се е заразила сега. Според него през последните десетина години са регистрирани доста случаи на туларемия в Пернишко, Брезнишко, Пловдивско, Бургаско . Основният преносител са гризачите, които през зимния сезон търсят храна в мазетата. Заболяването е лечимо, не се предава от човек на човек, но са трудни мерките за ограничаването му.

Грипът ни удря в края на януари

Огнищата на бруцелоза в Рила и Сатовча са потушени, но това заболяване много трудно се изкоренява от там, където възникне, и затова е необходим постоянен контрол в тези райони.