Има забавяне на грипните вируси тази зима
Има забавяне на грипните вируси тази зима / ThinckStock/Getty Images
Има забавяне на грипните вируси тази зима
83413
Има забавяне на грипните вируси тази зима
  • Има забавяне на грипните вируси тази зима

Има забавяне в разпространението на грипните вируси тази зима. То се наблюдава почти в цяла Европа, информира в ефира на Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. По думите на специалиста обаче до седмица - две ще настъпи увеличаване на заболяемостта. Нови щамове не ни очакват, а за противогрипни ваксини вече е късно. Към момента в България има един единствен изолиран случай на грип и той е в столицата.

Грипът ни удря в края на януари

Трудно е да се каже дали забавянето на грипните вируси тази зима се дължи на климатични условия или пък на разпространението на вирусите, посочи д-р Ангел Кунчев.

„Към момента има някъде с около една до две седмици забавяне в развитието не само в България, но и в Европа. Обикновено в края на ноември-декември вече имахме по няколко случая, изолирани, на грип, започваше и повишаване на заболяемостта. Това не се случи досега", каза специалистът.

Без нови грипни вируси тази зима

Не ни очакват изненади по отношение на грипните щамове, спрямо минали години, успокои д-р Кунчев.

„Единият е щамът "Швейцария", който е сравнително нов, открит едва в края на 2013 г. и не е циркулирал в обществото. Той има шансовете да бъде основният причинител, но пък донякъде за наша изненада продължава много често да се среща в Европа и щамът "Калифорния", така че кой от тях ще надделее и с кого ще се сблъскаме след 1-2 седмици, ще стане ясно малко по-късно", допълни той.

Инспекторът подчерта, че вече е късно за противогрипни ваксини. Останалите възможни мерки за защита от грип д-р Кунчев коментира така:

„Да живеем нормално, да се храним нормално. Не е моментът за тежки диети. Приемането на високовитаминозна и богата на микроелементи храна е полезно, но тази подготовка на организма няма как да стане в последните седмици. Ние е трябвало да водим здравословен живот досега, през цялата година, за да сме сигурни, че имунната ни система може да отговори на такива предизвикателства", каза още д-р Ангел Кунчев.

В последните десетилетия почти не е имало зима без грипна епидемия, припомни д-р Кунчев, и добави, че това не трябва да ни плаши.