Нараства броят на неграмотните в Плевенския затвор
Нараства броят на неграмотните в Плевенския затвор / archiv.DarikNews

Стихотворения, скечове и народни песни, български и ориенталски танци огласиха салона на Плевенския затвор по случай успешното завършване на учебната 2012-2013-та година. Сред песните, представени в програмата имаше, както български естрадни и народни, така и турски и цигански песни.

"Учебната година стартира със 72-ма лишени от свобода, включени в образователните класове от първи до четвърти клас. Сега приключват 52-ма и това се дължи на предсрочно получени съдебни актове, освобождаване от местата за лишаване от свобода или получили други обвинителни актове с мярка задържане под стража или даване на възможност да се включат в учебния процес". Това сподели директорът на Плевенския затвор Иван Петков и добави, че тази година е получено финансиране от Министерството на образованието за извършване на ремонтни дейности като подмяна на дограма и обзавеждане на класни стаи.

Нараства броят на неграмотните в Плевенския затвор
netinfo

"Идеята ни е наистина да разкрием паралелки до осми клас, заедно с изменението на закона за образованието като е предложено, основна степен да стане седми клас. Надяваме се поради процедурите, ако не тази, то за следващата година да имаме паралелки до седми клас".

Директорът на плевенския затвор сподели, че за съжаление броят на неграмотните в затвора расте и ако преди години процентът на неграмотните е бил в рамките на 20-30%, то сега той е 45-50% сред лишените от свобода и основно сред младите - родени след 1990-та година, които са основен контингент, който влиза в местата за лишаване от свобода и за това една от причините е липсата на каквото и да било образование.

Иван Петков обясни, че сред затворническата популация има първична и вторична неграмотност. Той каза, че основното условие за лишените от свобода да се включат в учебния процес е да имат желание за това и тук е мястото и ролята на инспекторите "Социална дейност" и психолозите, които да ги мотивират и да извлекат евентуални ползи по време на престоя в затвора като завършване на образователна степен и придобиване на квалификационна степен.

Общото заключение е, че за всички, които влизат в затвора в Плевен от по-младото поколение, неграмотността е характерен белег, т.е. това са хора, които не са завършили никаква образователна степен или имат така наречната вторична неграмотност т.е., гокументът за завършена образователна степен не отговаря на реалното ниво на познания.познания на

"В момента затворниците в Плевенския затвор са малко над 650, каза директорът Иван Петков и отбеляза ефекта от откриването на затворническите общежития от закрит тип, осъществено миналата година, което е позволило да се намали пренаселеността в корпуса на затвора.

На 31 май бяха връчени свидетелствата за завършена степен на обучение от първи до четвърти клас в училището в Плевенския затвор, което е филиал на това в затвора в Ловеч.

Традицията на този ден да идват близките на затворниците е всъщност част от интеграцията на лишените от свобода и роднините им, съхраняване на семейните връзки и в навечерието на Деня на детето да видят децата им, къде са техните родители, братя и съпрузи.