zelenogorski
zelenogorski / dariknews.archive
"Единствено по корупция сме на челните места в Европейския съюз и това ни отрежда на дъното по доходи и качество на живот. Има политическа немощ по темата и няма сериозни усилия за справяне с проблема". 
Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“. 

"За съжаление законопроектите, предлагани в момента не създават възможност за решителна битка с корупцията. БСП искат президентът да назначава шефовете на бъдещото антикорупционно бюро, а ГЕРБ предпочитат това да става от парламента. Ние смятаме, че най-логично би било да се търси подход, гарантиращ независимостта на органа като и парламента, и президентството да имат мнение, кой ще ръководи това антикорупционно бюро", отбеляза Зеленогорски.
Той добави, че в законопроекта на Меглена Кунева е разписано и предложение за избор от електорално тяло с представители от всички институции и гражданското общество. 
"Задължително е повече власти да вземат решение за това, кой ще ръководи един такъв орган, защото в противен случай той може да се превърне в политическа бухалка", каза още Зеленогорски. 

Вижда се, че има напрeжение в управляващата коалиция и предсрочни избори ще има, големият въпрос е дали ще бъдат следващата есен или заедно с изборите за Европарламент през пролетта на 2019 година, коментира той. 

На въпрос за ново дясно обединение Зеленогорски заяви, че България има нужда от голям дясно-центристки граждански политически блок, който да спечели голямо доверие. "Такова обединение е възможно на базата на смислен разговор, харта на ценностите и преодоляване на лидерския егоизъм", каза той.