Над 150 къщи в Бохот са наводнени, алармираха жители на селото
Над 150 къщи в Бохот са наводнени, алармираха жители на селото / dariknews.archive

На среща с народния представител Владислав Николов, председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общинския съветник от ГЕРБ Христослав Михайлов в село Бохот на 12 април, жителите на селото се оплакаха, че над 150 къщи са наводнени. Мазите са пълни догоре с вода, приземните етажи също непрекъснато се пълнят с подпочвени води, има залети дворове. За да се спасят от наводнение, хората са принудени да изпомпват сами водата почти ежедневно. Мазилката и по горните етажи на къщите се е пропукала, влага е проникнала навсякъде. Водата от къщите обаче се излива по улиците, които са се превърнали в жабуняк.

Над 150 къщи в Бохот са наводнени алармираха жители на селото
netinfo

Жителите на село Бохот настояха и да се довърши обходният път за товарните коли, за да не премиват през селото. Останали са около 500 метра, които трябва да се засипят с камък, за да приключи сагата с пропадането на къщи и огради в центъра на Бохот. Те поискаха общината да отпусне на кмета на селото Цветан Кънев повече средства за ремонт на дупките по улиците Всяка година той отделя по 5000 лв. от бюджета на Бохот, но те не са достатъчни. Само миналата година от Общината са дали целеви 10 000 лева за ремонт на основната улица, тази година обаче няма предвидени пари. Крайно време е да се реши и проблемът с контейнерите за отпадъци, които са недостатъчни за селото, настояха жителите на Бохот. Те се оплакаха, че нощем, когато извикат линейка по спешност на Бърза помощ, тя спира в центъра на селото и чака някой близък на болния да я посрещне. Така според тях, се губи време и се стига до фатален край.

Народният представител Владислав Николов уточни, че за да могат линейките на Бърза помощ да стигат до адресите на болните, трябва да са оборудвани с GPS навигация, с която те не разполагат. „Този проблем е национал, и аз като народен представител ще настоявам линейките да бъдат оборудвани, за да стигат бързо до адресите на нуждаещите се от помощ пациенти. Общинските съветници от ГЕРБ пък се ангажираха да се срещнат с кмета на община Плевен, да поставят въпросите и да търсят решения.