Над 1100 момичета на 12 и 13 години могат да се ваксинират срещу рак
Над 1100 момичета на 12 и 13 години могат да се ваксинират срещу рак / archiv.DarikNews

На 1 ноември 2012 в Плевен се състоя първата среща по Националната програма за първична профилактика на рака на шийката на матката. Това съобщи д-р Ваня Иванова, председател на Регионалния координационен съвет по програмата.
"Срещата имаше за цел да разясни основните задачи по нейното изпълнение. На събитието присъстваха представители на общопрактикуващите лекари, на социалните служби, специалисти по АГ, представители на Регионалния инспекторат по образованието".

Д-р Иванова поясни, че на този етап в Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка ще бъдат включени момичетата на възраст между 12 и 13 години. Става въпрос за безплатна ваксина, осигурена от държавата за децата в тази възраст. Д-р Иванова обясни, че след многократни проучвания е установено, че момичетата на възраст 12 - 13 години са най - възприемчиви и дават най - добър имунен отговор към тази ваксина. В програмата се предвижда по - нататък да се разширят възрастовите граници на включените в програмите.

Първа стъпка в това отношение е именно, проведената на 1 ноември първа областна информационна среща в която основно са били засегнати темите за ролята на регионалния координационен съвет, общопрактикуващите лекари и здравните медиатори в осигуряването на ваксина срещу рак на маточната шийка за всяко 12-годишно момиче, сериозността на рака на маточната шийка в национален и европейски мащаб и методите за първична и вторична профилактика.

На срещата са били обсъдени също безопасността и ефикасността на ваксините срещу заболяването, както и тяхната дългосрочност и имуногенност. Разгледани са и успешни модели за прилагане на ваксината в държави от Европейския съюз.

Председателят на регионалния координационен съвет на програмата, д-р Ваня Иванова обяви, че на 15 ноември в сградата на РЗИ - Плевен от 16:30 часа. ще се проведе една голяма информационна среща. "За участие в срещата сме поканили по - малка част лекари, а в по - голямата си част, участниците ще бъдат директори на училища и най - вече медицински специалисти от здравните кабинети в училищата от цялата област. Поканени са също представители на общините и на социалните служби от отделните общини в плевенска област.

1139 са момичетата на 12 и 13 години в плевенска област, на които може да бъде поставена такава ваксина, като изборът за това е изцяло на самите родители. Д-р Иванова припомни, че за децата на тази възраст, ваксината е напълно безплатна.

Над 90 милиона дози от този вид ваксина са поставени в световен мащаб, а най-дългото проследяване на ваксиниран контингент възлиза на 9,4 години.