/ iStock/Getty Images
Великденските концерти в Плевен поставят мощен емоционален акцент в календара на музикалната 2022 година, съобщиха организаторите на културните събития. 

В навечерието на Великден пръв излиза на сцената виртуозният цигулар Веско Ешкенази. Той ще вдигне на крака ценителите на класиката с концерта си в зала "Емил Димитров" на читалище "Съгласие 1869" този петък, на 8 април.

Той ще изпълни за втори път в Плевен в една вечер прочутите музикални цикли "Четирите годишни времена" от Антонио Вивалди и "Четири годишни времена" от Астор Пиацола. Както той каза пред репортер на БТА, е избрал тази музика, защото тя го прави наистина щастлив и иска това да се предаде на неговите почитатели.

Веднага след Веско Ешкенази следва Великденският концерт на общинския хор "Гена Димитрова", подготвен от диригента Анелия Дечева - на 14 април, в галерия "Илия Бешков". Слушателите ще имат щастието да чуят на живо специална програма от църковно-славянски песнопения и западноевропейска духовна музика със солисти Боряна Пешева, Валери Цолов, Дани Меса, Красимир Янкулов и Милена Йотова. Входът ще бъде свободен.

Със свободен вход ще бъде и следващото събитие с хор "Гена Димитрова". Под диригентството на именития български диригент, маестро Найден Тодоров, ще прозвучи Великденския концерт на Плевенската филхармония на 20 април в Епархийското светилище - Католическата църква "Дева Мария от Фатима". Ще бъдат изпълнени две произведения на Пучини - “Меса ди Глория” и “Реквием” със солисти Любомир Дяковски и Валери Цолов.

Началото на всички музикални събития е точно в 19:00 часа.
БТА