Мощни бури удариха Плевенско, Монтанско и Ловеч.

Смерч връхлетя тополовградско село (СНИМКИ/ВИДЕО)

В Ловеч силният вятър прекъсна електрозахранването, събори дървета, образуваха се и локални наводнения. Студеният фронт доведе до мощни бури в Плевенско и Монтанско.В Ловеч силният вятър прекъсна електрозахранването, събори дървета, образуваха се и локални наводнения. За щастие няма пострадали хора. Най-значителни са щетите в квартал "Гозница", където силният вятър повреди дори електропреносната мрежа.Силна буря се образува и над Червен бряг, като на места поривите на вятъра достигнаха до 70 км в час. Смерч връхлетя тополовградското село Орлов дол и нанесе щети на къщи и селскостопански постройки.

Необичайно силният вятър е отнесъл навеси и една веранда на къща. Също така е повредил покриви на сгради. Има паднали стълбове, а електричеството е преустановено.

Силни бури на места в страната и воден смерч до Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изкоренени са дървета и са отнесени в реката.
Високи борове са паднали в двора на църквата в селото, които вече са обработени и се отстраняват.

Прогнозите на синоптиците се оправдаха - за понеделник те бяха издали оранжев код за опасно време – значителни валежи, силен вятър и значителна гръмотевична дейност.

На радарната карта виждаме преминаването на мощен студен фронт. Той доведе до образуването на силни гръмотевични бури с дълъг живот.

Валежите бяха интензивни и придружени от силни пориви на вятъра. Тези явления са познати като шквалови или фронтални гръмотевични бури.

След мощната буря в Бургас: Какви са щетите (СНИМКИ/ВИДЕО)

В средата на седмицата захлаждането ще обхване цялата страна и преобладаващите максимални температури ще са между 15 и 20 градуса, сочи прогнозата за времето. В четвъртък ще се понижат и минималните, ще бъдат между между 5 и 10 градуса.

Облачността ще е променлива, по-често значителна, в сряда на места ще има и превалявания, предимно слаби. По най-високите части на Рила и Пирин ще превали сняг.

В четвъртък ще е почти без валежи. Вятърът ще е северозападен, слаб до умерен.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.