Смерч връхлетя тополовградското село Орлов дол и нанесе щети на къщи и селскостопански постройки, съобщиха от Областна администрация в Хасково.

Областният управител на област Хасково инж. Минко Ангелов посети мястото, където вилня стихията и извърши обход заедно с ръководството на Община Тополовград.

Силни бури на места в страната и воден смерч до Варна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Необичайно силният вятър е отнесъл навеси и една веранда на къща. Също така е повредил покриви на сгради. Има паднали стълбове, а електричеството е преустановено. Изкоренени са дървета и са отнесени в реката. Високи борове са паднали в двора на църквата в селото, които вече са обработени и се отстраняват.

Днес ще бъде осигурена механизация, която да премахне дърветата от реката, коментира г-н Ангелов.

Смерч бутна кран в окръг Измир, 16 души са ранени

Временни постройки са отнесени в съседни дворове. Стихийният вятър е вилнял в още 3 села – Владимирово, Светлина и Каменна река. Засегнати са отделни части от населените места.

Сформирана е комисия, със заповед на кмета на Тополовград Божин Божинов, която ще опише днес сутринта щетите. Докладът ще бъде предоставен на междуведомствената комисия, за да бъдат отпуснати обезщетения на хората, чиито имоти са засегнати.