Множество нарушения за стотици хиляди лева установи РЗОК-Плевен
Множество нарушения за стотици хиляди лева установи РЗОК-Плевен / archive.dariknews

Към края на месец септември 2014 г. РЗОК-Плевен е осъществила финансиране на извършената медицинска дейност и отпускане на препарати за домашно лечение по общо 618 договора. От тях 201 са с общопрактикуващи лекари, 110 с лекари-специалисти, 150 договора с дентални лекари, 23 с болници и 134 договора с аптеки.

От РЗОК-Плевен информираха, че за деветмесечието на настоящата година са извършени общо 1093 проверки, от които - 678 медицински и финансови проверки на изпълнители на извънболнична медицинска и дентална помощ, 292 медицински и финансови проверки на изпълнители на болнична помощ и 123 финансови проверки на аптеки.

Нарушения са открити в 69% от проверките на дейността на общопрактикуващи лекари, в 52% от проверките на дейността в специализирана медицинска помощ и лаборатории, както и при 63% от проверките на извършителите на дентална помощ.

В резултат от осъществения контрол РЗОК-Плевен е издала наказателни постановления за налагане на санкции на изпълнителите на извънболнична медицинска и дентална помощ в размер на 43 410 лв. За периода са начислени суми за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 27 728 лв.

През периода РЗОК-Плевен е прекратила частично изпълнението на индивидуален договор за специализирана извънболнична помощ поради констатиране на отчетена, но неизвършена дейност от изпълнителя.

При изпълнителите на болнична помощ в 47% от извършените проверки са установени нарушения в дейността на лечебните заведения. Общо за периода РЗОК е издала наказателни постановления за налагане имуществени санкции на лечебни заведения за болнична помощ в размер на 148 600 лв. и е начислила суми за възстановяване в размер на 131 449 лв. Сумите, които РЗОК-Плевен не е заплатила на болнични лечебни заведения в резултат на извършен предварителен контрол на отчетената дейност през деветмесечието са общо в размер на 228 017 лв.

В контролната дейност на болничните лечебни заведения за периода са включени и немалък брой проверки с характер на междинен одит-непосредствен контрол на медицинската документация на пациентите по време на оказване на болничната медицинска помощ. При проверките на място контролните екипи на касата също са констатирали пропуски, в резултат на което са отхвърлени от заплащане случаи на обща стойност 8492 лева.

При извършената за периода контролна дейност на аптеки се установи, че проверките приключили с открито нарушение са 95% от общо извършените проверки от контролните екипи. В част от проверките са установени получени суми без правно основание, като размерът на средствата за възстановяване е 3336 лв. В резултат на допуснати нарушения, след приключване на финансови проверки на аптеки са наложени санкции в размер на общо 14 750 лв.

Най-често срещаните нарушения са свързани с изпълнение на рецепти, предписани и отпуснати в нарушение на изискванията, посочени в сключените индивидуални договори с аптеки.