Министър Терзиева стартира ремонт на улица в село Милковица за 1 милион лева
Министър Терзиева стартира ремонт на улица в село Милковица за 1 милион лева / obl.admin

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева даде начало на дейностите по рехабилитацията на улица „Иван Вазов" в село Милковица. Участъкът се ремонтира с близо 1 млн.лв., осигурени от Публичната инвестиционна програма на правителството. На събитието присъстваха народните представители от „Коалиция за България" Димитър Кочков и Петър Дулев, областният управител Илиян Йончев, кметът на Гулянци Лъчезар Яков.

В словото си министърът на регионалното развитие подчерта, че за първи път от години започва ремонт на улица, която е почти неизползваема и затруднява достъпа на хората до имотите им. „За мен, като министър на регионалното развитие е удоволствие да дам начало на строителните дейности на този четвъртокласен път. Това е доказателство, че работим за съживяване на малките населени места и за намаляване на различията между регионите", изтъкна Терзиева.

Министър Терзиева стартира ремонт на улица в село Милковица за 1 милион лева
netinfo

Тя добави, че това е поредният пример, че публичната инвестиционна програма на правителството работи и изпълнява целите си - намаляване на различие на регионите, чрез подобряване на инфраструктурата и осигуряване на работни места.

Проектът на община Гулянци „Реконструкция и рехабилитация на ул. „Иван Вазов" с. Милковица, община Гулянци" бе одобрен от МС за финансиране по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Стойността на проекта е 994 183,03 лв.

Улица „Иван Вазов" или „Германския път", както е позната в селото, е с дължина 1040 м. и е част от път ІV - 11048 за село Муселиево. Съществуващото положение на улицата спрямо релефните дадености е такова, че при интензивни дъждове в нея се вливат големи количества вода от съседните улици и по-високите части извън и в селото. Водния поток прелива ограничителните бордюри и залива имоти, жилищни и стопански постройки. Не само настилката, но и самата конструкция на пътя са сериозно увредени от атмосферните влияния, което прави улица „ Иван Вазов" напълно неизползваема, а тя и нейните преки обслужват една трета от жителите на с. Милковица. От години хората, живеещи в този район са с ограничен достъп до дворните си места и имоти.

Проектът за ремонт на улицата предвижда пълно възстановяване на пътната настилка и на нарушената пътна конструкция, полагане на бордюри, изграждане на отводнителна система. Преди да започне реалното строителство по обекта ще бъде извършен цялостен ремонт и на водопроводната система в района от ВиК Плевен. С реализирането на проекта ще се постигне достъп чрез улица „Иван Вазов" и нейните преки до откъснатите жилищни имоти; ще се осигури безпрепятствено оттичане на повърхностните води, които в момента затлачват с инертни материали републикански път ІІ- 11, Оряхово -Крушовене - Гиген - Брест - Гулянци - Черковица - път ІІ - 34. Като цяло реализацията на проекта ще допринесе за значително подобряване средата на обитание на жителите на с. Милковица и ще осигури безпроблемен достъп на колите на пожарната, спешна медицинска помощ и техника на експлоатационните дружества при възникване на бедствия, аварии и извънредни ситуации. Вече ще е възможно снегопочистването на района, както и организиране на сметосъбирането.