Ловешкият кмет ще обжалва в съда административните наказания за депото
Ловешкият кмет ще обжалва в съда административните наказания за депото / Dariknews.bg

Кметът Минчо Казанджиев ще обжалва в съда административните наказания, наложени му от Агенцията за държавна финансова инспекция в Община Ловеч във връзка с документи, свързани с изграждането на Регионалното депо за битови отпадъци. Това заяви днес ловешкият градоначалник като допълни, че всички документи са многократно проверявани от Държавен финансов контрол, от Сметната палата, от икономическа полиция и не са открити нарушения.

Закононарушения за близо 4 млн. лв е констатирала Агенцията за държавна финансова инспекция в община Ловеч при проверка по искане на областния управител Николай Нанков. При извършените проверки от агенцията са установени груби нарушения на императивни разпоредби на Закона за обществените поръчки. Налице са 7 сключени анекса към договора за възлагане на обществената поръчка, с които анекси са възложени за изпълнение допълнителни видове и количества строително-монтажни работи по обекта на обща стойност над 2 350 000 лв. и са увеличени единични цени и стойности на строително-монтажните работи общо с над 1 600 000 лв.

В резултат на това е допълнен предметът и е увеличена стойността на първоначалния договор. Агенцията за държавна финансова инспекция е съставила 3 административни акта за нарушения - на кмета и зам.-кмета на община Ловеч. Други 5 закононарушения са установени, но не е съставен акт поради изтекъл давностен срок. Според закона не може да се увеличават цени по сключен договор, могат само да се намаляват в полза на възложителя, тоест на община Ловеч. В случая с депото в Ловеч е станало точно обратното.