levski
levski / archive
Документалният спектакъл „Той! Левски” ще бъде представен тази вечер от 18 ч. на сцената на Драматичния театър в Ловеч. Входът е свободен. Целият творчески потенциал на театъра е включен в „оживяването“ на паметни документи за Васил Левски. За пръв път през последните години Драматичният театър в Ловеч участва в събитията по повод годишнината от гибелта на Апостола със своя професионална постановка.
„Акцентът на спектакъла е главно върху народопсихологията, върху корените на масовите нагласи за свобода, които и днес са живи. Левски тогава преобръща настроението на населението, което първоначално е било, че освобождението не може да се случи. Но всъщност неговата идея продължава да работи и след смъртта му“, споделя директорът на театъра Биляна Петрова
За драматургията са използвани документи, спомени и художествени факти, за което са помогнали специалистите от Регионалния исторически музей в Ловеч.
Думите на Апостола често са част от колективната изява на актьорите, но самата роля е поверена на Тодор Беров, който има и външна прилика с героя.
Режисьори на спектакъла са Биляна Петрова, Кристиана Бояджиева и Дарко Ковачевски. Мултимедията е на Николай Димитров и Мартин Христакиев. Музикалното оформление пък е на известния композитор и преподавател Асен Аврамов. Ето какво сподели той за музиката: „Използвали сме черковнославянски и византийски песнопения, както и народни песни. На финала звучи и любимата песен на Левски „Отдавна ли си, момне ле, калугерица?“. При тази песен има една интересна подробност. От мои познати фолклористи знам, че тогавашната мелодия отдавна е загубена, защото не е записвана. Днес мелодията е друга, но текстът е същият и ние я знаем като любима песен Апостола“.
На практика тази подробност говори колко трудно е за съвременника да си представи онези времена преди 146 години, когато България загуби своя Апостол на свободата. С оживялото слово на Дякона в спектакъла „Той! Левски“ това може да стане по-лесно.