Ловешки дейци на културата са за канонизирането на Левски за светец
Ловешки дейци на културата са за канонизирането на Левски за светец / dariknews.bg

Левски трябва да бъде канонизиран за светец и идеята за това трябва да тръгне от Ловеч, защото градът е тясно свързан с Апостола на българската свобода.

Около тази идея се обединиха дейци на културата в Ловеч по време на среща, посветена на 139 години от героичната гибел на Левски, съобщиха от Клуба на дейците на културата. Предложението дойде от историка Емил Брънеков. На срещата присъства председателят на общинския съвет в Ловеч Корнелия Маринова, която също подкрепи инициативата.
Преди време идеята за канонизирането на Левски за светец бе лансирана от Ловчанския митрополит Гавриил, който не крие преклонението си пред личността и саможертвата на Дякона. Ловешката общественост трябва да застане зад усилията на дядо Гавриил в това начинание, смята Емил Брънеков.
На срещата в Клуба на дейците на културата, където историкът Теодор Тончев говори по темата „Апостола Левски: „Историята ни няма да прикачи заслугата ми другиму", бяха поставени и въпросите за мястото на Левски днес, за връзката му с Ловеч. По въпроса защо точно градът на люляците става център на Вътрешната революционна организация историкът Теодор Тончев бе категоричен, че причината са хората, с които той е установил връзка тук. Сравнение с миналото и днес направи поетът Марин Колев, който посочи, че в наше време интелигенцията не е духовен водач на нацията. Известният радиолюбител и познавач на делото на Ботев Кирил Петров подкрепи идеята, че Левски е знак не само за национални, но и за общочовешки ценности.
В Ловеч почетоха 139-годишнината от обесването на Дякона с туристически поход по последните стъпки на Апостола, който проследява пътя му до лобното място - Къкринското ханче.