Лекарската колегия подкрепи кмета по повод инцидента от миналата неделя
Лекарската колегия подкрепи кмета по повод инцидента от миналата неделя / archiv.DarikNews

С отворено писмо до медиите, управителният съвет на Регионалната лекарска колегия в Плевен изрази своята подкрепа за кмета на Плевен. Повод за това е станалият  наскоро инцидент с плевенския кмет проф. д-р Димитър Стойков, при който 17-годишен велосипедист се блъсна в задната дясна част на автомобила, управляван от него.

Публикуваме пълния текст на писмото:

Според председателят на РЛК-Плевен д-р Венцислав Грозев, кметът проф. д-р Стойков е действал професионално, като лекар.

„Това  което е направил той, като медик и хирург,  е изключително етично, професионално и коректно.  Първото нещо при тази ситуация е да се окаже първа помощ на пострадалия, както е станало в случая. За щастие инцидентът не е бил тежък и момчето е живо и здраво. Поведението на проф. д-р Стойков е адекватно и човешко, но и достойно за уважение. Ако подобно нещо се случи на мен или мой близък, аз ще съм благодарен, че ми е оказана първа помощ, а не съм оставен да лежа на улицата до пристигане на полиция", е написано в отвореното писмо от името на председателят на  лекарска гилдия д-р Венцислав Грозев.

Мнението си в писмото изказва и  зам. председателят на РЛК-Плевен, д-р Ивайло Пресолски, който заявява, че  действието на проф. д-р Стойков е на професионален хирург, а не на професионален политик. „Мотивът ми за това е, че ако той е политик щеше да извика началникът на Пътна полиция, както и  медии, които да го снимат. От действията на кмета е явно, че той е пренебрегнал всичката тази пошлост и е направил нужното. Помогнал  е на момчето и е оказал първа помощ,  пренебрегвайки  евентуална санкция от компетентните органи", казва в писмото д-р Ивайло Пресолски.

Той задава и въпрос, ако някой от политикантите, които в момента настройват общественото мнение срещу проф. д-р Стойков изпаднат в подобна ситуация, как ще реагират.  По спокойни ли ще са, ако тяхно дете или внуче изпадне в подобна ситуация и бъде оставено на пътя да лежи, и  да чака полиция - или ще се доволни, че му е оказана лекарска помощ и е настанено в болница.

Според д-р Грозев и д-р Пресолски, правенето на имидж и политическите атаки от станалия пътен инцидент са   недостойни, и като поведение, но и за уважение на дадените политически сили. „Преди известно време публично политически лидер  заяви, че моралът в политиката е вреден, но проф. д-р Стойков показа, че в политиката може да има и морал.

"Няма нищо политическо в станалото.  Инцидентът се използва от псевдополитици, за да се прави имидж на партии, които искат да покажат, че все пак ги има", е написано още в отвореното писмо от Регионалната лекарска колегия в Плевен.