Лечение без направление...
Лечение без направление... / sxc.hu
Лечение без направление...
31114
Лечение без направление...
  • Лечение без направление...

Доктор, личен, семеен лекар, джипи. Както и да го наричаме днес, всеки знае, че иде реч за човекът, който ни цери от болки и всякакви грижи със здравето. В едни по-стари времена с тази тежка работа се занимавала т. нар. "баба на селото", спомни си 87-годишната баба Мънда от плевенското село Коиловци.

Баба Мънда всъщност се казва Магдалена и може би заради напредващата си склероза, помни доста подробности от преди 80 години. Когато била дете, "мало и големо" се точело в бабината й къща, за да търси лек за болежките си. Разказва, че нейната баба била прочута в цялата околия със способностите си да бае и лекува със силата на ръцете си. Способности, които самата баба Мънда трябвало да изучи още като дете.

Лечебните тайни се споделяли само в семейството, но баба Мънда нерихме в добро разположение на духа и тя реши да разкаже някоя и на нас. Олио-масло под мишниците срещу стравници (стрес), хвърляне на брашно и вода срещу уплах, баене (мърморене) срещу болки. Това са само част от бабините лекове за различни несгоди.

Според баба Мънда, баенето помага при всякакви болести на тялото и душата. За по-дребните неща, като повърхностни рани, жената знае друг универсален лек - свинска мас. Хиляди хора са минали през дома й, на много от тях е помогнала.

"Младост върни се, старост поспри се...Животът се живее докато човек е млад и здрав", съветва пациентите си симпатичната старица. Звук и цвят от един сеанс на баба Мънда ще намерите в прикачения файл...