Конгрес, посветен на римската колония Ескус, ще се проведе през 2012 г.
Конгрес, посветен на римската колония Ескус, ще се проведе през 2012 г. / Областна администрация Плевен

Организацията на международния Лимес конгрес, посветен на границите на Римската империя, е била обсъдена по време на работна среща в Плевен. Нашият дунавски бряг е бил граница на империята през І-VІ в. Конгресът ще се проведе през септември 2012 г. в Русе, съобщават от пресцентъра на Областна администрация Плевен.

Предвижда се делегатите на конгреса да разгледат римската колония Ескус, която е сред най-важните римски археологически обекти на Долен Дунав. Участие в срещата са взели областният управител Иван Новкиришки, доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт към БАН и негови колеги, кметът на община Плевен Найден Зеленогорски, представител на община Гулянци и други.

При срещата са обсъдени организацията и необходимите мероприятия за посрещане на над 400 гости, които ще нощуват в Плевен и ще имат възможност да разгледат исторически забележителности в града. Присъстващите на събирането са изразили готовност да обединят усилията си за посрещане на участниците в конгреса, което ще бъде повод за привличане на допълнителни финансови средства за Ескус и за популяризирането му.