12 april
12 april / dariknews.archive
С пълно единодушие народните представители от Комисията по отбрана приеха проект за решение за откриване на висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това информираха от пресофиса на Комисията. Предложението е внесено от Министерски съвет и е на основание чл. 26 т.15 от Закона за отбраната и военновъздушните сили на Република България и чл. 10 ал.2 т.1 във връзка с чл. 9 ал.3 т.2 от Закона за висшето образование. Целта е висшето училище да подготвя висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти за нуждите на гражданската авиация и най-вече за военновъздушните сили в национален, регионален и международен план. 
 
"Днес възстановяваме едно училище, което е свързано с редица достижения в авиационната ни култура", отбеляза председателят на парламентарната Комисия по отбрана ген. Константин Попов. Той допълни, че военновъздушното училище „Георги Бенковски“ има потенциал да отговори на новите изисквания пред ВВС и това е особено важно с оглед на предстоящата реализация на проекта за придобиване на нов тип боен самолет. Председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание подчерта, че с тази стъпка страната ни ще има необходимия капацитет да развива училището и да привлича за обучение и чужденци. Това е прекрасна стъпка, която отваря широко вратите за модернизацията на военновъздушните сили, завърши ген. Константин Попов.
 
Народният представител Владимир Тошев посочи, че с решението си Комисията по отбрана възобновява една традиция. Той заяви още, че висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ ще бъде една прекрасна придобивка. 
 
Заместник-министърът на отбраната ген. Атанас Запрянов подчерта, че висшето военно въздушно училище трябва да отговори на европейските изисквания за качествено висше авиационно образование, както и да реши редица проблеми и недостатъци на съществуващата в момента система за обучение. По думите му по този начин ще се създадат и възможности за по-добра професионална подготовка, следдипломна квалификация и кариерно развитие на кадрите.