Кой ще е най-евтиният енергиен източник през 2030
Кой ще е най-евтиният енергиен източник през 2030 / archiv.DarikNews

Възобновяемите източници на енергия привличат все по-голям интерес сред водещите технологични компании не само заради ефективността си, но и заради по-ниската си цена. Все повече популярни брандове интегрират зелени технологии към своите внушителни центрове за данни, за да редуцират разходите си и да допринесат за опазване на околната среда. Ново проучване на Australian Energy Technology Assessment разкрива интересни подробности за бъдещето на алтернативните източници на електричество, предаде theregistter.

Oсновният фактор в изследването е да се определи минималната стойност на енергията, което един генератор може да създаде съпоставено към цената, на която тя ще бъде продадена. Експертите проучват над 40 различни технологии и достигат до извода, че през 2030г. най-евтиния източник на електричетво ще бъдат соларните и вятърните панели. Анализът предвижда, че за целия този период цената на единица енергия ще продължи да намалява със стабилни темпове.

По този начин се очаква постепенно фотоволтаичните панели да се превърнат в най-атрактивната технология за генериране на електричество. Впоследствие навлизането на все по-големи и мощни вятърни турбини, които имат по-голям капацитет се очаква да редуцира допълнително цената на създавания ток. Процес, който допълнително ще бъде подпомогнат от експанзията на на все по-евтините китайски инсталцации, а това ще допринесе за по-силното навлизане на зелените технологии в ежедневието ни.