Кой е Бойко?
Кой е Бойко? / sxc.hu
Кой е Бойко?
31329
Кой е Бойко?
  • Кой е Бойко?

Висок, строен, събран. На цвят тъмен, леко прошарен, но все още запазен. Oт която и страна да го погледнеш - исполин. Връстник на демокрацията, но останал все така красив и до днес. Това е той - плевенският Бойко. Извисява се няколко десетки метри над земята, а погледа ти едвам долавя върха му. Траверса - здрава, като самият него, оформа малкото площадче пред входа. Градинката му - скромна с две пейчици. Минаваш покрай него, погледнеш избледнелия надпис, па се запиташ...Кой е Бойко?

"Бойко е герой", "Бойко е партизанин", "Бойко - на Георги Димитров момчето", "Бойко е Борисов", са част от предположенията на минувачите.

Противно на асоциациите, не става дума за премиера Борисов, а за жилищния блок Бойко, издигнат в края на 80-те години на 20 век зад автогарата в Плевен. Подобно на площад "Бойко" в столицата и плевенският Бойко си има своя история и тя далеч не е свързана с тази на министър-председателя, а на друг виден български политик.

За да я научим, потропахме на една от 48-те врати в единствения вход на Бойко. Роза Йорданова, върху мястото на чиято бащина къща е построен блока, разказа, че Бойко бил осиновено дете на Георги Димитров. Истинските му родители са комунистическите дейци Коста Златарев и Мара Денчева. И тъй като блокът е строен за шивашкото предприятие "Мара Денчева", съкооператорите решили да му дадат името Бойко.

Справката за самия Бойко Димитров, сочи, че е роден в Плевен през 1941-ва. Български дипломат и политик от БКП и в последствие от БСП. Външен министър на България в правителствата на Георги Атанасов и Андрей Луканов. Малко хора в Плевен обаче знаят, че точно на него е кръстен блока.

Най-често за името ме питат таксиметровите шофьори, разказва с усмивка Роза Йорданова и подмята, че от няколко години насам името на блока й е доста популярно. Самата тя не е виждала Бойко Димитров и не е убедена, дали той знае, че жилищен блок в родния му град носи неговото име. Ако сте прочели редовете преди този, със сигурност поне Вие вече знаете "Кой е Бойко"J