Кметът на Ловеч стартира кампания в подкрепа на бесарабските българи
Кметът на Ловеч стартира кампания в подкрепа на бесарабските българи / dariknews.archive

Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев стартира кампания в подкрепа на бесарабските българи, бедстващи в Украйна, информират от пресцентъра му. Това стана по време на срещата на ловешкото сдружение на Съюза на ловците и риболовците в България, на която бе отчетен ловният сезон 2014/2015. Тогава при разиграния търг, в който кметът спечели диво прасе срещу 300 лв., той го върна за разиграване втори път, а неговите пари дари като първа вноска за събиране на помощ за бесарабските българи. Тези дни стана ясно, че наши сънародници в Донецк и размирните райони на Украйна бедстват. Те са поискали помощ от българската държава, в която молят за финансова и морална подкрепа.

На традиционната ловна вечеринка ловците от Ловеч и гостите им от София са възприели идеята на кмета, съобщиха от пресцентъра на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България". От сдружението в Ловеч са се ангажирали да поемат инициативата и да присъединят към каузата всички ловци и риболовци от състава на националното сдружение.

Иначе ловците и риболовците от Ловеч са отчели успешен ловен сезон. Изпълнени са всички изисквания на Закона за лова и опазване на дивеча по отношение на стопанисването и ползването на дивеча. През 2014 г. дружините са разселили 1800 фазана и 170 патици. За стопанисване на дивеча те са изразходвали 100 хил. лева.

В рамките на изминалия сезон в ловните полета на Ловно-рибарското сдружение в Ловеч са отстреляни 1091 диви свине (с 50 повече от 2013 г.), 107 заека, 400 фазана, 7738 пъдпъдъка, 732 чакала и 379 лисици. С най-много повалени диви свине са дружините в Радювене - 82, Калиник-Орляне - 70, Угърчин І - 65, Микре - 51, Абланица - 50, Голец - 48, Угърчин ІІІ - 44.

Според председателя на Ловно-рибарското сдружение в Ловеч д-р Пламен Върбанов сдружението и дружините започват настоящата година при стабилно финансово състояние. Това означава, че те ще могат още по-добре да развиват дейността си, насочена към полагане на грижи за дивеча, чиито запаси в ловностопанските райони са по-високи от допустимите.