Кардиолозите търсят гражданска подкрепа, подготвят и национален протест
Кардиолозите търсят гражданска подкрепа, подготвят и национален протест / Дарик Плевен
Кардиолозите търсят гражданска подкрепа, подготвят и национален протест
38882
Кардиолозите търсят гражданска подкрепа, подготвят и национален протест
  • Кардиолозите търсят гражданска подкрепа, подготвят и национален протест

Подписка в подкрепа на плевенската Специализираната болница по кардиология тръгва днес, съобщи специалистът от лечебното заведнение д-р Емил Денев. Тя ще събира подкрепата на всички граждани, които желаят да имат достъп до качествено лечение и не искат болницата да затвори врати поради фалит.

Кардиологът д-р Денев призова плевенчани да положат подписите си в документа, който ще бъде внесен в здравното министерство. Подписката е позиционирана в Кардиологичния медицински център на бул. "Димитър Константинов" 11. Лекарите от кардиологичната болница предвиждат и участие на протест в столицата, който ще бъде организиран съвместно с колегите им от други лечебни заведения от Варна, Ямбол и Велико Търново.

Самата кардиологична болница днес изписа последния си пациент с инфаркт и обяви, че преустановява плановия прием, освен платен срещу 5000 лева. На 22 февруари, датата, в която лечебното заведение е получило бюджета си, е станало ясно, че той е драстично намален с 56.49%. До този момент болницата е работила по прогнозен бюджет, формиран на базата на същото тримесечие от миналата година.

След актуализацията е станало ясно, че бюджетът вече е надвишен с около 100 000 лева, а до края на тримесечието за лечение по каса им остават 0,00 лева. Нищо друго не ни остава в тази ситуация, освен да затворим болницата, посочи завеждащият Инвазивно кадриологично отделение д-р Весела Томова.

Ние сме полагали Хипократова клетва и ако дойде пациент с инфаркт, който умира пред вратата ни, няма да го оставим, но това ще стане на добра воля и на резерви, които имаме. Ако обаче ни се обадят да изпратим линейка за спешен случай, просто не можем да го направим, обясни д-р Томова. Тя определи ситуацията като атака срещу частното здравеопазване и чиновническо безумие, което може да коства живота на хората. Не можеш да спреш работата на една болница, която няма алтернатива в региона, защото от Видин до Русе (освен Търново, където ситуацията е като при нас)няма друга сертифицирана катетеризационна лаборатория, която да приема инфаркти 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата с правото да ги лекува по най-модерен начин.

В държавната болница ще ви лекуват по начин от преди 20-30 години, който не е отречен, но в световен мащаб е оставен като резервен вариант, обясни д-р Томова. Нелепо е да имаме подготвен екип, супер модерна апаратура и база и да оставяме хората да умират, ако нямат 5000 лева, категорична бе кардиоложката.