Изтича срокът за заявленията за компенсации при унищожени от бедствия култури
Изтича срокът за заявленията за компенсации при унищожени от бедствия култури / dariknews.archive

Остават два дни до приключване на приемането на заявления за получаване на помощ от държавата за пострадали земеделски култури. В интервю за Дарик, директорът на офиса на ДФ"Земеделие" в Плевен припомни подробностите по определяне и изплащане на средствата.

Г-жо Чочева, Държавен фонд „Земеделие" изплаща компенсации на стопаните за унищожените от природни бедствия площи през 2013 г.

Колко са пострадалите земеделски производители от област Плевен?

В област Плевен земеделските производители са пострадали основно от два риска. Единият е измръзване на културите, от което в областта най-много е пострадала рапицата, за което към момента има регистрирани 34 земеделски производители.
Другият риск са градушките, основно по дървено-житните култури и лозята, при които постъпилите заявления от пострадали земеделски стопани са 40.

Каква част от стопаните подадоха заявления за подпомагане до момента?

Около 90% от пострадалите земеделски стопани са подали заявление за изплащане на държавна помощ за компенсиране на загуби на земеделските производители, за напълно пропаднали площи.
Тук е важно да се отбележи, че помощта се изплаща само за 100% пропадане на площите на пострадалите земеделски производители. Изплащането се прави на основание на издаване на констативни протоколи от областната дирекция по земеделие в Плевен.

Кога изтича срокът за подаване на документи и кога стопаните ще получат компенсацията?

Срокът за подаване на заявленията в отдел „Прилагане на схеми и мерки за подпомагане"/ПСМП/ към Държавен фонд "Земеделие" е от 1 юли 2014 г. до 1 август 2014 г., включително, а срокът за изплащане на средствата е до 15 септември 2014 година.

Нека припомним кой може да кандидатства?

За получаване на тези помощи могат да кандидатстват физически и юридически лица, претърпели неблагоприятните климатични условия през стопанската 2013 година. Необходимите документи, които стопаните трябва да приготвят са: копие от регистрационната карта за регистрация на земеделски производител, както и оригинален констативен протокол за напълно пропаднали площи.
В случаите, когато пострадалата култура е била застрахована, в отдел ПСМП в ДФ"Земеделие" се изисква и застрахователната полица на застрахованите площи.
Документите се подават в отдел ПСМП на областната дирекция в Плевен - по постоянен адрес за физически и по адрес на седалище за юридически лица.

Каква е стойността на обезщетението за декар?

Държавната помощ се изчислява на базата на процент от действителните разходи за отглеждане на дадената култура, през съответната стопанска година.
Те са определени от Министерството на земеделието и храните, като стопаните ще получат процент от действителните разходи за отглеждането на културите.

Моника Чочева даде пример с пшеницата, при която приетият разход за отглеждането й е 99 лв. на декар. Тя обясни, че след обобщаване на всички приети заявления, те се изпращат от дирекциите в страната в Централното управление на фонда в София, където след обработване на информацията се определя окончателния размер на помощта.

Директорът на ДФ"Земеделие" - Плевен припомни за всички пострадали земеделци, че заявленията за получаване на средства се приемат в сградата на ОАПС в Плевен в отдел ПСМП, който се намира на 9-я етаж. Тя отбеляза, че в последните дни служителите работят без почивки.
Припомняме, че заявления за получаване на подпомагане ще се приемат до 17:30 часа на 1 август/петък/ 2014 г.