dinov
dinov / dariknews.bg
На 25 април Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз (БФС) излезе с решение за прекратяване на трудовия договор без предизвестие на футболиста от Общински футболен клуб (ОФК) Спартак (Плевен) – Григор Ивайлов Долапчиев. Причината за анулиране на контракта са неплатени месечни възнаграждения.
Ръководството реагира мигновено, окачествявайки мотивите на състезателя като лъжа. Спонсорът на отбора Иван Динов разкри истинската причина за самоволното напускане на Долапчиев, чрез хронологията на събитията през последните 12 дни.

От пресофиса на ОФК"Спартак" - Плевен предлагат пълния текст от изказването на Иван Динов:

„Първо искам да подчертая, че съм изненадан неприятно от действията на Григор Долапчиев, защото винаги се е ползвал с доверие в ОФК Спартак (Плевен). Той е прекратил трудовоправните си отношения с клуба, изтъквайки, че не са му изплатени три работни заплати. Абсолютна лъжа. Такава ситуация няма. В ОФК Спартак (Плевен) няма неизплатени трудови възнаграждения.
Долапчиев е представил болничен лист за пет дни – от 17 април до 21 април, в който е посочил като заболяване неустановен вирус. С този болничен лист ни уведомява за причината за отсъствие от тренировъчния процес на отбора.

В същия момент от клуба е изпратено до него писмо, в което апелира състезателя да обясни отказа му да изпълни служебните си задължения – влизане в игра като резерва на 14 април 2017 г. във футболната среща от 24-ия кръг на Втора професионална лига в Созопол срещу едноименния отбор, неявяването му на 22 април 2017 г. за футболната среща от 25-ия кръг на Втора професионална лига в Плевен с Царско село (София) и отсъствието му от тренировъчния процес на 24 и 25 април 2017 г. Отговор от Долапчиев на тези въпроси от писмото няма.

В разговор с мен на 17 април 2017 г., Долапчиев изяви желание да не участва в тренировъчния процес и мачовете на ОФК Спартак (Плевен) до края на първенството, поради факта, че е в конфликт със старши треньора Александър Георгиев. Като причина за неразбирателството изтъкна, че не започва като титуляр в срещите на отбора. Обясних му, че неговото решение е неприемливо и некоректно спрямо другите футболисти в отбора. Между него и клуба има сключени трудовоправни отношения. В тях не се гарантира титулярно място. Ето защо считам, че изтъкнатата от него причина е меко казано странна.

След като Григор Долапчиев нарушава и неспазва договорните отношения и едностранно прекрати договора си с ОФК Спартак (Плевен), не ни остави друга възможност освен да си търсим правата по съдебен път. За това ще уведомим съответната комисия в БФС. Неетично е пет кръга преди края на първенството футболист да прекратява трудовоправните си отношения по този неморален начин“. 

Иван Динов – спонсор на ОФК Спартак (Плевен)