И в Ловеч и Тетевен въвеждат режим на водата
И в Ловеч и Тетевен въвеждат режим на водата / archiv.DarikNews

Да се въведе режим на водоподаването в Ловеч, поиска днес от кмета на града, изпълнителният директор на ВиК - Ловеч, инж. Илия Илиев. Предложението е спирането на водата за града да стане от понеделник, като часовете без вода са през нощта - от 23:00 до 6:00 часа.

Като причина се сочи продължителното засушаване и рязкото намаляване на дебита на водоснабдителна група „Черни Осъм".
С цел да се осигури вода за питейно-битови нужди се предлага още да има забрана за ползване на водата за поливане, миене на балкони, улици и МПС.

ВиК АД - Ловеч поделение Тетевен също въвежда режим на водоподаването за град Тетевен, където няма да има вода вечер от 22:00 до 06:00 часа сутринта. Режим се въвежда и в село Рибарица. Там на четни дати, вода няма да има от 08:00 до 20:00 часа за долната част на селото, а на нечетни дати вода няма да има от 08:00 до 20:00 часа за горната част на селото. 

На 27 юли, кметът на Ловеч забрани ползването на питейна вода за напояване на и за лични дворове, миенето на улици и площади и пълненето на басейни. Минчо Казанджиев поиска постоянен контрол да осъществяват кметовете на кметства, кметските наместници на населените места и общинското звено за охрана „СКОРС". Глобите за физически лица са от 100 до 1000 лв, на юридическите лица ще се налагат санкции от 500 до 10 000 лева.

Режимите ще продължат в показаната последователност до възстановяване дебита на водоизточниците.