И медицинските колежи протестират
И медицинските колежи протестират / netinfo

Представители на четири специалности от Медицинския колеж в Плевен протестираха мирно пред сградата на колежа с искане да завършват образованиeто си като бакалаври.

"Всички институции са избрали да бъдат наблюдатели вместо участници в процеса на промяна по пътя на България в Европейския съюз и създадената зона на висше образование, чрез която се подобряват възможностите за намиране на работа в пряк достъп до пазара на труда и мобилност", се казва в декларация на протестиращите.

Според тях, разделението на медицинските професии по образователно-квалификационна степен не е аргументирано и обяснено както от нормативна гледна точка, така и от чисто професионална и поставя лицата със степен „специалист” в по-неравностойно положение.

Студентите настояваха за въвеждане на образователно квалификационна степен “бакалавър” за специалностите клинични и рентгенови лаборанти, рехабилитатори и кинезитерапевти. Исканията им са продиктувани от това, че акушерките и медицинските сестри имат тази образователна степен, а хорариумът им е еднакъв.