izlojba
izlojba / dariknews.archive
Тази сряда – 30 януари в Арт център-Плевен беше открита изложба-живопис на две чуждестранни художнички. Това са Ева Мязек от Полша и Лена Хвичия от Литва. Те гостуват в Плевен по покана на семейството – творци Убавка Тончев и Константин Симеонов и със съдеиствието на Община Плевен.

izlojba
dariknews.archive

За Дарик художничките споделиха:
Казвам се Ева Мязек, живея във Варшава и там от много години рисувам своите картини, но сега много се радвам, че мога да ги покажа и в Плевен. Картините, с които дойдох във вашия град са свързани с два цикъла. Единият се казва „Рондо Вятрачна“, където „рондо“ означава колело, а  Вятрачна е място във Варшава. Правя го, защото това място е свързано с моята младост и с моето детство. Аз съм живяла там и затова тези картини са свързани с това.
Вторият ми цикъл се казва „Помпей“. Мисля, че внимателните посетители на изложбата могат да забележат, че има връзка между „Рондо Вятрачна“ и „Помпей“, обясни Ева Мязек, като добълни:
„Не само сега в Плевен, а винаги, хората в България в която съм била много пъти през годините по-рано, са били много мили и се радвам, че сега връзките ми се засилват, защото ние винаги сме дружили в българите“.

izlojba
dariknews.archive

“Аз се казвам Лена Хвичия. От литовския град Вилнюс съм и в тази изложба показвам свои абстрактни пейзажи. Радвам се че в Плевен виждам една много симпатична атмосфера и мисля, че винаги ще искам да се върна тук. В моите катрини, които представям тук има секретика, истории и тайни, които може всеки да открие в тях, стига да дойде и да ги разгледа.
Моите картини много често имат имена, свързани с места, където се е случило събитието, което е обект на моето рисуване. Повечето от картините ми в изложбата са свързани с Литва и съответно мотивите в тях са литовски".

izlojba
dariknews.archive

Лена Хвичия сподели за Дарик и как е попаднала точно в Плевен:
„В Плевен дойдохме, заради наши художници-колеги – Убавка и Костик – една прекрасна двойка, които ни предложиха да покажем това, което правим и което видяха на един пленер. Те видяха как ние работим, това видимо им хареса и ни предложиха възможността да покажем изложбата си в Плевен, при което ние казахме „Да“.

izlojba
dariknews.archive

За събитието в Плевен пристигна и директорът на Полския институт в София Ярослав Годов. За Дарик той сподели:
„В Плевен пристигнах този път по покана на двете художнички – от Плша и Литва. Ние имаме тесни връзки и с Община Плевен и с галериите в Плевен като Арт Центъра и ХГ“Илия Бешков“ и това е едни добър начин да покажем, че можем да бъдем заедно, а именно културата ни прави така, че да покажем, колко хубави неща имаме и това е добре за нашите общества, които се опознават по-добре.

izlojba
dariknews.archive

Миналата година празнувахме 100 години от възстановяването на полско-българските дипломатически отношения. Тези дипломатически отношения не се ползват само от политиците, а и от обществото, а това са артисти, художници, музиканти, писатели и това показва, колко сме отворени за другите култури, за непознати за нас художници например. Така се прави съвременната историа – днес е съвремието, а утре вече е история и така трябва да надграждаме“, каза директорът на Полския институт в София.

izlojba
dariknews.archive

izlojba
dariknews.archive