saedinenie
saedinenie / dariknews.bg

С тържествена церемония в парка на Регионалния исторически музей на 6 септември, Плевен отбеляза Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

saedinenie
dariknews.bg

Ритуалът по повод 132-та годишнина от историческото събитие почетоха множество плевенчани.
В него участие взеха военнослужещи от военните формирования в Плевен и Общински Духов оркестър с диригент Пламен Марков.

saedinenie
dariknews.bg
 

Пред знамената на Четвърти пехотен плевенски полк и на Никополската доброволна дружина беше отслужена панихида от свещеници от плевенски православни храмове.

saed
dariknews.bg

Слово по случай 132-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България произнесе кметът на Плевен Георг Спартански:
„Съединението е един народен акт. То е знаменателно с две неща – първо, че започва отдолу нагоре, без политиците, които просто се съгласяват и следват народната воля, защото не могат да й противостоят.
И второ - за това съединение ние не сме чакали и не сме се молили за подкрепата на големите играчи на политичееската карта. Исторически факт е, че нито една голяма, велика сила в тогавашна Европа не е подкрепила Съединението по редица съображения от политическо естество.
Българският народ прави Съединението, политиците следват волята на българския народ, който защитава своето съединение на фронта на западните ни граници срещу попълзновенията на крал Милан и неговата армия. И едва когато Австро-унгария поставя ултиматум за спиране на войната, за да се избегне капитулацията за сръбската армия, тогава нашето командване решава да прекрати бойните действия“.

saedinenie
dariknews.bg

Георг Спартански припомни, че актът на Съединението завършва на 22 септември 1908 г., когато се обява юридически независимостта на България.
„Националният идеал все още не е постигнат и свободна, горда България - равноправна на другите европейски народи все още една цел, която боя се, още не сме постигнали.
Сега имаме една друга граница – тази между Южна и Северна България, и тя е икономическа граница. В Северна България се произвеждат 25 % от брутния вътрешен продукт, докато в Южна България се произвеждат 75 % от него. Икономическото неравенство вместо да бъде преодоляно се задълбочи в последните две-три десетилетия. Неравенството поражда завист, завистта – омраза, а тя на свой ред поражда разделение – именно обратното на това, което българите са се стремили в своята история.

saedinenie
dariknews.bg

Аз вярвам, че политическото ръководство на държавата и нашите народни представители и представителите на държавната и общинската власт, си дават сметка, че пред нас стои много работа, за да постигнем и икономическото обединение на България, да преодолеем неравенството и да имаме една единна и хомогенна държава. Бог да пази България“, каза Георг Спартански.

Слово по случай празника произнесе и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

saedinenie
dariknews.bg

Сред официалните гости на събитието бяха представители на общинската и областната администрация, народните представители Владислав Николов, Калин Поповски и Стефан Бурджев, общински съветници, представители на различните политически партии, институции и обществени организации. Сред гостите на събитието беше и Андрей Романов - почетен гражданин на Плевен и негов дългогодишен кмет.

saedinenie
dariknews.bg

saedinenie
dariknews.bg

sedinenie
dariknews.archive

sedinenie
dariknews.archive