Г.Първанов: България изчерпа капацитета си за приемане на бежанци
Г.Първанов: България изчерпа капацитета си за приемане на бежанци / archive.dariknews

"Трябва на хората не само в Телиш, а навсякъде да им се обяснява аргументирано необходимостта от подобни действия - от това, да се намери начин да се настанят бежанците и да им се даде подслон, но за мен големият въпрос е, че ние действително трябва да заявим откровено, че не можем повече да приемаме бежанци", каза пред журналисти Георги Първанов в коментар относно бежанците в България.

Първанов каза, че това не означава да затворим вратата, но трябва да кажем честно, публично и от високо място, че ние сме изчерпали капацитета си и че по-нехуманно би било да ги приемаме и да няма, къде да ги настаним, отколкото да заявим една подобна позиция като сегашната. "Напрежението в Телиш ескалира и това е видно, но то трябва да бъде намерено в диалог с хората и с местната власт".

„Случиха се толкова много неща, които удрят по политиката, а не само по отделни политици", коментира Първанов обстановката в страната. Според него чувствителността на хората е много притъпена и може би някой ще каже "всяко чудо за три дни", но лошото е, че „чудесата" се случват не през три дни, а всеки ден. Изобщо, катастрофира политическият модел - това е големият въпрос, върху който трябва да разсъждаваме, а влиянието на всеки конкретен случай ще бъде тежко и неприятно."

Георги Първанов  - президент на България/2002 - 2012г./ беше гост за празника на плевенското село Коиловци.