Френски еколог ще помага на Ловеч за унищожаване на пестициди
Френски еколог ще помага на Ловеч за унищожаване на пестициди / Дарик Плевен

Френски еколог-специалист от град Лавал ще пристигне в Ловеч през август, за да помогне за решението на проблема с унищожаването на големите количества пестициди, останали от бившите ТКЗС-та. Това съобщи кметът на Ловеч Минчо Казанджиев.

Посещението на французина е договорено по време на визитата на кмета миналата седмица в Лавал. Той гостува във френския град по покана на кмета Гийом Гаро. По същото време са гостували и делегации от град Метман, Германия и  град Сюсеава, Румъния. На една от работните им срещи са били обсъдени въпроси, свързани с управлението на твърдите битови отпадъци и пречистването на водите.

Договорени са инициативи в областта на културата на трите града. Първата от тях е изработване на съвместна галерия от снимки на трите града - Лавал, Ловеч и Сюсеава на тема: "Стария град, моста, реката".

В момента се работи по подписването на Споразумение за взаимно сътрудничество, информира още кметът Минчо Казанджиев. В него водещо място ще имат културните контакти. Вече са уточнени параметрите на участието на Ловеч в Дните на българската култура в Лавал. Те се организират по проект на ЕС, в който водеща организация е асоциация "Доверие България" с президент Патрик Мусе, а Община Ловеч е партньор по проекта.

През декември Ловеч ще представи в Лавал богата културна програма и четири занаятчийски щанда, в които ще се демонстрират традиционни за нашия район занаяти. Асоциация "Доверие България" всяка година през август организира дарения за Ловеч, обикновено в социалната сфера. Тази година имат други намерения - група студенти ще работят в Ловеч, като ще озеленяват квартал "Вароша" безплатно.