Фирма плати забавени заплати след 29 акта
Фирма плати забавени заплати след 29 акта / DarikNews.bg

Плевенската Инспекция по труда е написала 29 акта на фирма, занимаваща се с международен транспорт, за неизпълнено предписание. Самото предписание е било издадено заради забавено изплащане на трудови възнаграждения, това съобщи инспекторът от дирекцията Валентина Вълчанова. В рамките на тридневния срок нарушението е отстранено - фирмата е платила и работниците са получили заплатите си.

По думите на Вълчанова най-чести сигнали за неизплатени заплати идват от работещи в транспортния сектор, от занимаващи се с охранителна дейност, шивашка промишленост и строителство. В повечето от случаите това са хора, които са с прекратени трудови правоотношения и не са получили възнагражденията си. За някои от хората става дума за стари задължения от 2010 и дори 2009 година, уточни инспекторът.

През последните две седмици са извършени и 42 проверки съвместно с НАП и НОИ, те са основно в секторите търговия на дребно, строителство, ресторантьорство, шивашка промишленост. След намесата на инспекторите са изплатени трудови възнаграждения на обща стойност 164 742 лв.